Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2014

Αποτελεσματικός τρόπος διακοπής του καπνίσματος

 Το κάπνισμα αποτελεί κοινωνική μάστιγα. Οι επιπτώσεις του καπνίσματος στον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολλές και αφορούν πολλά συστήματα.

 Πολλές παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος συνδέονται με το κάπνισμα, οι κυριότερες των οποίων είναι η βρογχίτιδα, η χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια (το κάπνισμα αποτελεί το βασικότερο παράγοντα ανάπτυξής της), η πνευμονική υπέρταση, το άσθμα, οι διάμεσες πνευμονικές νόσοι και βεβαίως ο καρκίνος του πνεύμονα.

 Επίσης το κάπνισμα προκαλεί μεγάλες βλάβες στα αγγεία λόγω της αρτηριοσκλήρυνσης. Σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα οι καπνιστές πεθαίνουν 7 χρόνια νωρίτερα από τους μη καπνιστές.

 Το κάπνισμα επίσης ευθύνεται για πολλές συγγενείς γενετικές ανωμαλίες στα έμβρυα εγκύων που καπνίζουν, ενώ είναι σημαντικός παράγοντας για την ανδρική και γυναικεία υπογονιμότητα, αλλά και για το επίκαιρο πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας του νέου άνδρα της σύγχρονης κοινωνίας.

 Δεν πρέπει επίσης να παραβλέπεται η συμβολή του καπνίσματος στον ολοένα και πιο συχνό καρκίνο του στόματος.

 Παρόλο που επτά στους δέκα καπνιστές επιθυμούν να κόψουν το κάπνισμα, μόνο ένα ποσοστό 2,5% καταφέρνουν να απαλλαγούν μόνοι τους από αυτό.
Ο Ωτοβελονισμός είναι η πιο αποτελεσματική και εύκολη μέθοδος που μπορεί να βοηθήσει στη διακοπή του καπνίσματος.

Με ποιό τρόπο δρα ο Ωτοβελονισμός;

Ο Ωτοβελονισμός προάγει την απελευθέρωση ενδορφινών (ενδογενείς ουσίες με χαλαρωτική και αναλγητική δράση). Οι ουσίες αυτές μεταφέρονται με την κυκλοφορία του αίματος, το εγκεφαλονωτιαίο υγρό και τα νευρικά κύτταρα σε ειδικούς νευρώνες του εγκεφάλου, όπου μιμούνται τη δράση της νικοτίνης, συμπληρώνοντας το κενό που δημιουργείται από την έλλειψή της.

Η προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος επηρεάζει άμεσα το Νευρικό Σύστημα. Λίγες ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο, ο καπνιστής παρουσιάζει συμπτώματα έλλειψης νικοτίνης, όπως εκνευρισμό, μειωμένη συγκέντρωση, κακή διάθεση, κεφαλαλγία, κόπωση κ.ά.

Οι ενδορφίνες που παράγονται με τη βοήθεια του βελονισμού, μειώνουν την ένταση των συμπτωμάτων αυτών και ανακουφίζουν τον καπνιστή από την ψυχική πίεση και το άγχος.

Με την πρώτη κιόλας συνεδρία βελονισμού:
- Μειώνεται η επιθυμία για κάπνισμα
- Μειώνεται το σύνδρομο στέρησης
- Αρχίζει να προκαλείται μια απέχθεια στον καπνό
Πόσες συνεδρίες χρειάζονται;

Συνήθως χρειάζονται περίπου 2-5 συνεδρίες (εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του ατόμου, την ψυχική και σωματική του κατάσταση και το περιβάλλον στο οποίο ζει και εργάζεται). Αν όμως ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα (ημέρες ή μήνες), ο πρώην καπνιστής νιώσει την επιθυμία να καπνίσει, συνιστάται να κάνει ακόμη 1-2 συνεδρίες βελονισμού.

Ποιά είναι τα ποσοστά επιτυχίας;

Τα ποσοστά επιτυχίας είναι περίπου 70%. Από αυτούς το 20% θα υποτροπιάσει το πρώτο εξάμηνο και ένα επιπλέον 10% μέσα στον πρώτο χρόνο. Μετά τον ενάμιση χρόνο η πιθανότητα υποτροπής είναι ελάχιστη.

Τα ποσοστά αποτυχίας και υποτροπής οφείλονται στο γεγονός ότι ο Ωτοβελονισμός βοηθάει όσους έχουν πραγματικά τη διάθεση και έχουν αποφασίσει να κόψουν το κάπνισμα και όχι όσους έστω και υποσυνείδητα ανταγωνίζονται τη μέθοδο και δεν έχουν κατά βάθος σκοπό να αλλάξουν συνήθειες.

Υπάρχουν παρενέργειες;

Οι νανοβελόνες που χρησιμοποιούνται είναι αποστειρωμένες, μιας χρήσεως και δεν υπάρχει πιθανότητα μόλυνσης. Η τοποθέτησή τους είναι ανώδυνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου